Over

Zit jij vol inspiratie om je in te zetten voor een bloeiende groene omgeving,

waar mensen gezellig met elkaar in de natuur aan de slag gaan?

Of zoek jij voor je gemeente iemand die mensen weet te bewegen in het groen?
Dan ben je hier op de juiste plek.

 

Over mij en Sa Natuerlik

Ik ben Irma Abelskamp van Sa Natuerlik en ik ben inspirator en docent Permacultuur. De natuur gebruik ik als inspiratiebron om mens en natuur in verbinding te brengen. En Dragon Dreaming gebruik ik om mensen en projecten in bloei te zetten.
Het is allemaal zo natuurlijk. En daarom heet mijn bedrijf ook zo.
En dan op z'n Fries: Sa Natuerlik.

Mijn waarom

Ik ben ervan overtuigd dat elk mens ten diepste wil meewerken aan een gezonde wereld.
 Mensen helpen om samen hun rol te pakken en in actie te komen, daar ga ik voor.

En daar gebruik ik de principes van permacultuur voor. Permacultuur is zo logisch en natuurlijk; de natuur als inspiratiebron. Maar ook de kennis die Dragon Dreaming mij gebracht heeft, is voor het ontwerpen van projecten zo logisch en natuurlijk. Of, zoals ik het in mijn eigen Friese taal zeg: “It is sa natuerlik.”.
Maar hoe natuurlijk dit ook klinkt, mijn missie en mijn manier van werken is niet zo maar even ontstaan.

Irma Abelskamp

Genieten 

Ik kan enorm genieten van de natuur. Dat heb ik altijd al gedaan. Als klein meisje zwierf ik veel rond met mijn hond Nilson in de omgeving van ons huis, onder de rook van Sneek. We liepen dan meestal samen naar een braakliggend landje wat zich op een natuurlijke manier aan het ontwikkelen was. Voor mij een oase waar ik me kon neer geven en genieten. De roerdomp liet er van zich horen, kikkers kwaakten er volop en legio libellen vlogen daar rond. Een ruig terrein en een heerlijke plek om te zijn. Ook zat ik graag bij een hekje in de landerijen kijkend naar de vogels en koeien in de weide.

 Ik voelde me dan één met de natuur.

Pijn 

Naast dit genieten kon ik als kind ook veel pijn voelen vanwege misbruik en misstanden in de natuur. Die hartenpijn voelde ik ook toen de bulldozers kwamen en 'mijn oase' in cultuur brachten. Er moest plaats gemaakt worden voor een surfplas en volkstuintjes. Ik voelde letterlijk de pijn in mijn hart bij het zien van zoveel geweld tegen de natuur. En omdat ik nog zo jong was en geen handelingsperspectief had, zette ik de pijn om in strijd.....

Roer om

Als opgroeiende volwassene leefde ik inmiddels super bewust en ik was behoorlijk principieel en strijdbaar geworden maar helemaal niet gelukkig. Ik gooide het roer om en ging Diermanagement studeren. Een studie naar mijn hart.
Daarna volgden vele jaren waarin ik meer een huisje-boompje-beestje leven leefde. Goede baan, eigen huis ... je kent het wel. Mijn zoon Jelke werd indertijd geboren en hiermee ook de onvrede met mijn gekozen levensstijl. Ik leefde niet het leven wat mijn hart mij ingaf. Ik begreep mijzelf niet meer ... net zo min als de wereld om me heen die er niet beter op werd. Het gevolg was dat ik op mijn 38ste in een burn-out belandde. 

De doorbraak

In dat jaar, het is dan 2007, hield een iriscopist mij een keiharde spiegel voor. Hij waardeerde me om mijn bewustzijn maar hij zag het niet in mijn daden terug. “Is dit het leven wat jij je zoon wilt meegeven als voorbeeld? Zeggen hoe het anders moet, maar het zelf niet doen? Vergeet het maar.” Boem. Dat kwam wel even binnen …

Zijn woorden zetten me ‘aan’. Het was niet langer: later, maar het werd: nu. De gevolgen waren groot: in de twee maanden erna haalde ik mijn hele leven over de kop en heb ik alles losgelaten wat ik had. Mijn relatie, mijn baan, de 'zekerheid' van een eigen huis. En er kwam ruimte.

Puzzelstukjes vallen

En dan ga je op zoek naar jezelf. Wie ben ik, wat vind ik belangrijk, wat wil ik met mijn leven, waar ben ik goed in en wat wil ik leren....? En zo kwam permacultuur op mijn pad. Dit klonk zo natuurlijk en zo logisch. Dit gaat over mij, dacht ik. De puzzelstukjes vielen steeds meer op hun plek.

Hier had ik altijd op gewacht: niet meer strijden maar meebewegen, verleiden en enthousiasmeren. Want dat is mijn manier geworden. Zodat je iets bereikt omdat je vanuit liefde de dingen doet en straalt. Na dit inzicht heb ik gelijk alle opleidingen Permacultuur gedaan die er waren en ook de opleidingen via Transition Towns. Met als toefje op de taart, Dragon Dreaming. Dit voelde zo goed! 

“You don't need to do everything. Do what calls your heart;
effective action comes from love. It is unstoppable, and it is enough."

- Joanna Macy

Stralen

Sindsdien ben ik blijven stralen. En door het stralen kwam er veel op mijn pad. In 2009 stond ik aan de wieg van de oprichting van de Stichting Leerschool Permacultuur Friesland met inmiddels een bloeiende proeftuin De Oerfloed in Goutum.Ook een nieuwe liefde klopte aan. Nu leef ik met mijn zoon Jelke en mijn vriend Riemer en zijn drie kinderen heel gelukkig met Kyra de hond, kippen, chinchilla's, hamsters en een cavia. We zeggen voor de grap dat wij ‘op stand’ wonen; we leven namelijk antikraak in een voormalig bedrijfspand en hebben daardoor het huis met de grootste woonkamer en de grootste tuin van Grou, aan het water. 

Irma Abelskamp
Irma Abelskamp
11113905_482460091906814_279497512960208502_o

Voor een betere wereld

Als je nu denkt dat ik altijd rondloop als een blij ei, dan heb je gelijk en ook weer niet. Want nog steeds voel ik vaak intense natuurpijn als ik bijvoorbeeld langs de groene eentonige graslanden fiets, “de Hollandse woestijn” noem ik het wel. Geen bloemen of weidevogels die ik zie of hoor.

Soms lijkt het voor mij een verloren zaak. En toch. Toch wil ik ook dat jij en alle toekomstige generaties, kunnen genieten van een mooie biodiverse wereld. En dus kom ik in actie om de wereld een mooiere plek te maken.

 

Jouw droom voor een groenere wereld is even waardevol om mee aan de slag te gaan. En ik ken de teleurstellingen die je vaak tegenkomt, de weerstand die je soms voelt, de energie die af en toe ontbreekt.
En het helpt dat ik een enorme doorbijter ben. En ook eigen-wijs. Ik weet vaak wel hoe het moet haha. Dan kan ik zeggen: het moet natuurlijk op deze manier: zo! En dan op z’n Fries: It moat sa, natuerlik! Een mooie passende dubbele betekenis van mijn missie: Sa Natuerlik.
En daarbij komt dat de eerste twee letters van beide woorden SaNa, gezondheid betekent. Voor een gezonde toekomst.

Dit komt allemaal prachtig bij elkaar in het logo van Sa Natuerlik 

Het logo van Sanatuerlik is gemaakt door ontwerper Myon Bolechowski van Studio Samtosa. Myon en ik kennen elkaar al heel lang en het was leuk om op deze manier samen te werken. Met dit prachtige eindresultaat. Dit logo voelde gelijk goed en ook eigen. Wil je weten hoe dit logo tot stand kwam, klik dan op het logo hiernaast en lees het achtergrondverhaal. 

wim-terpstra-klein-project-tzum

Wim Terpstra
Directeur Technea BV
Voorzitter Leerschool
Permacultuur Friesland

“Ik ken Irma van een introductiecursus Permacultuur en van de start van de Leerschool Permacultuur Friesland. Dat is nu ruim vijf jaar geleden. Irma is een dame met een helikopterview, maar die ook de details goed ontwaardt en op waarde kan schatten. Ze is zeer begaan met Moeder Aarde. Als het haar echt aan het hart gaat zal ze er alles voor doen om het voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld het tegenhouden van de verhuizing van de leerschool. Door haar inzet is dit gekeerd. Irma heeft een goede inschatting van waar ze goed in is en in welke context ze beter iemand anders naar voren kan schuiven. Ze houdt altijd het hogere doel in de gaten. Niet haar ego, maar het halen van het uiteindelijke doel is belangrijk voor haar. Als je kiest voor een samenwerking met Irma haal je passie en betrokkenheid in huis. Dat geeft ze, maar dat vraagt ze ook. En terecht. Ik mag heel graag met haar samenwerken.”

Permacultuur inspirator

Permacultuur is zo natuurlijk. En ook aards en nuchter en dat past bij me; ik sta met beide benen op de grond. En het mooie is dat je de principes van permacultuur niet alleen op een tuin maar op alle aspecten van je leven toe kunt passen. Daar spreek ik heel graag over tijdens lezingen en workshops. Sterker nog, je kunt me niet blijer maken dan dat ik een groep bewuste mensen mag inspireren over permacultuur. Want permacultuur is ook Sa Natuerlik. 

met-de-voeten-in-de-klei
aboriginal-art-503444_1280


Dragon Dreaming

Maar ik ben ook een dromer. En ik heb van Dragon Dreaming geleerd dat daar alle mooie dingen in het leven mee beginnen. Zoals de Aboriginals zeggen: “Mensen die niet dromen, hebben geen ziel”. Ik heb een half woord nodig om me al een voorstelling te kunnen maken, vorm snel beelden en zoek creatieve oplossingen door even 'dwars' te denken. En ik ben altijd op zoek naar de Dragons. Ik heb er velen, dus ik heb veel geleerd, maar ook nog net zo veel te leren.

Mijn droom

Ik droom van een groenere wereld, en wil dat concreet maken. Jouw buurtproject handen en voeten geven, jou ondersteunen met het ontwerp van jouw groenproject en jouw leven verduurzamen. En ook jouw serviceclub inspireren, jouw team vleugels geven of jouw gemeente helpen groen-initiatieven in dorpen en wijken te laten bloeien. Ik vertel je graag hoe je permacultuur kunt toepassen. En hoe je dromen niet door de draak laat verslinden, maar als danspartner de hand reikt.

 

  • Ben jij ook een groene dromer met een concreet plan?Voor je tuin, je leven, je buurt, je team, je afdeling, je bedrijf of je gemeente? 
  • Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is met Permacultuur?
  • En wil je weten waar jou Dragon zit? En wil je weten hoe je dromen niet door de draak verslonden worden?
  • Of wil je je bestaande groenproject nieuw leven inblazen en heb je daar graag wat hulp bij? 

*****
Ben jij ook een groene dromer met een concreet plan? Voor je tuin, je leven, je buurt, je team, je afdeling, je bedrijf of je gemeente?
*****
Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is met Permacultuur?
*****
En wil je weten waar jouw Dragon zit?
En wil je weten hoe je dromen niet door de draak verslonden worden?
*****
Of wil je je bestaande groenproject nieuw leven inblazen en heb je daar graag wat hulp bij?

Duwtje in de rug

Ik ben als geen ander geschikt om jouw team net dat duwtje in de rug te geven om echt in de actie-stand te komen. Niet langer nadenken over een betere wereld, of praten en vergaderen, maar: dóen op een concrete en effectieve manier. Die aan-knop heb ik bij mezelf omgezet en daarbij kan ik jou ook heel goed helpen.

 

img_9019

Groot netwerk

Ik beschik over een groot netwerk van deskundigen, die me helpen waar dat het nodig is. Met als resultaat dat we samen het doel bereiken: een aarde die recht doet aan iedereen die er nu en later leeft. Waar ook ter wereld.

 

 

Aan-knop

Zullen we eens praten over jouw dromen en plannen?
Of wil je me boeken als inspirerende spreker voor je lezing of workshop?

sanatuerlik_logo_diap

Ontvang de 'Sa Natuerlik Tips' met mijn nieuwste blogs direct in je mailbox:

Something went wrong. Please check your entries and try again.
sanatuerlik_logo_diap

Sa Natuurlijk Wijze
• Permacultuur
• Dragon Dreaming
• Mindmapping